Uutiset mukana kaikkialla – median murros

Uutiset mukana kaikkialla – median murros

Internetin myötä sanoma- ja aikakauslehtien uutiset ovat siirtyneet verkkoon luettavaksi tavallisen painetun lehden ohella. Vaikka internet eli World Wide Web on nykymuotoisena ollut olemassa jo 1990-luvun alkupuolelta asti, on media murroksessa ja muutoksessa edelleen, eikä kukaan pysty ennustamaan, mihin kehitys lopulta vie. Tässä artikkelissa kerromme uutisten kulkemisesta taskussa mukana sekä siitä, kuinka informaatiotulva vaikuttaa median käyttöön ja sitä käyttäviin ihmisiin.

Informaatioähky ja tavoitettavuus

Tekniikan kehittymisen ansiosta uutiset ovat mukana kaikkialla, mihin menemmekin. Tämä johtuu suurimmaksi osaksi älypuhelinten kehittymisestä viime vuosien aikana. Sanoma- ja aikakauslehdillä on olemassa omia sovelluksia ja niin sanottuja uutisvahteja, jotka syöttävät ilmoituksia käyttäjälleen uutisista, joiden teemoja tämä haluaa seurata. Uutisten lukeminen on kehittävää, mutta epäselvää on, kuinka tällaiset vuorokauden ympäri toimivat ilmoitukset ja hälytykset vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin.

Uutiset ja internet

Ensimmäiset sanomalehdet alkoivat tarjota uutisia verkossa 1990-luvun alkupuolella. Tiettävästi ensimmäinen lehti, joka vei uutiset verkkoon, oli amerikkalainen aluelehti The News & Observer, jolla oli käytössään Nando-niminen palvelu. Kun kaupalliset internetselaimet, kuten Netscape Navigator ja Internet Explorer yleistyivät 90-luvun puolivälin tienoilla, alkoivat kaikki suuret sanomalehdet tarjota uutisia nettisivuillaan. Jo tällöin oli keskustelua siitä, pitäisikö uutiset tarjota ilmaiseksi vai maksullisena.

2000-luvulle tultaessa suurten sanomalehtien ohella myös paikallislehdet alkoivat olla tuttu näky internetissä, vaikka monet niistä olivat uutistarjonnaltaan kevyitä. Selainten ja verkkosivujen suunnitteluun käytettävän koodin kehittyessä myös sanomalehtien verkkosivut muuttuivat koko ajan käytettävämmiksi. Jo internetin alkuajoista lähtien verkossa alkoi ilmestyä uutissivustoja, jotka eivät olleet suurten mediatalojen toteuttamia, vaan harrastajien ja itsenäisten toimijoiden tekemiä. Mediakentällä eivät päteneet enää vanhat pelisäännöt, vaan uudet yrittäjät valtasivat alaa.

Sosiaalinen media ja uutiset

Kun perinteisten printtilehtien internetin uutissivustoilla käyttäjä oli edelleen median passiivinen vastaanottaja, alkoi sosiaalisen median myötä käyttäjien sitouttaminen ja aktivoiminen. Eniten tämä näkyy nykyään uutisten kommenteissa, joissa lukijat voivat ottaa heti kantaa uutiseen ja tarjota vaikkapa omaa näkökulmaansa tai lähteitään lukijoille. Vuosien varrella sosiaalisen median uutiskommentit ovat muuttuneet aiempaa tiukkasävyisemmiksi ja välillä lukijoiden aggressiivista omaa agendaa esille tuoviksi.

Sosiaalisessa mediassa on olemassa erikseen linkkien ja uutisten jakopalveluita, kuten Delicious, Reddit ja Digg. Viime vuosina sosiaalisen median yhteisöpalvelut ovat nousseet korkeaan asemaan uutisten jakamisessa. Facebook on näistä tärkeimmässä asemassa tällä hetkellä ja poliittiset toimijat ovat käyttäneet Facebookia hyödykseen jakamalla uutisia, joiden todenperäisyydestä voidaan olla montaa mieltä. Kerromme sosiaalisesta mediasta enemmän artikkelissamme “Syrjäyttääkö sosiaalinen media varsinaiset uutiset?”

Uutissovellukset älypuhelimissa ja tableteissa

Uutisia on mahdollista seurata ja lukea kannettavien medialaitteiden omissa sovelluksissa. Älypuhelimille ja tableteille on saatavilla useiden eri sanoma- ja aikakauslehtien sovelluksia, jotka ilmoittavat käyttäjän niin halutessa uusimmista uutisista. Tällä tavalla uutiset tavoittavat käyttäjänsä huolimatta siitä, onko hän kotonaan, töissä tai lomamatkalla. Tarvitaan vain internetyhteys älylaitteeseen ja kotimaan uutiset seuraavat laitteen käyttäjää toiselle puolelle maailmaa. Internet ja tietotekniikka ovat pienentäneet maapalloa entisestään.

Älylaitteille on saatavilla sovelluksia, jotka keräävät uutiset eri lähteistä samaan paikkaan. Käyttäjän tarvitsee vain valita teemat tai uutislähteet, josta hän haluaa saada ilmoitukset omaan puhelimeen tai tablettiin. Sovelluksia on saatavilla niin Android-käyttöjärjestelmälle kuin Applen omalle iOS-käyttöjärjestelmälle. Monet, aiemmin vain selaimella toimineet sosiaalisen median uutispalvelut ovat saaneet rinnalleen nykyään myös omat sovelluksensa. Valinnan varaa on mittavasti, jos haluaa pysyä ajan hermolla.

Facebook ja Twitter uutisten jakopalveluina

Sosiaalisen median yhteisöpalvelu Facebook kehitettiin aluksi vain opiskelijoiden yhteydenottovälineeksi, mutta se kasvoi ennennäkemätöntä vauhtia koko maailman kohtaamispaikaksi. Vasta myöhemmin yritykset, kuten myös erilaiset mediatalot ja -konsernit alkoivat käyttää Facebookia hyväkseen. Facebookissa uutisten jakaminen on yksi sen tärkeimpiä käyttötarkoituksia, ja se tuo uutiset ihmisten näkyville aina, kun he ovat Facebookissa. Ihmiset jakavat kiinnostavimpia uutisia vapaaehtoisesti, mikä on tuonut niin sanotun klikkiotsikkoilmiön mukaan sosiaaliseen mediaan.

Mikroblogipalvelu Twitter on ollut jo pitkään toimittajien käyttämä keskustelualusta, jossa myös uutisia jaetaan mittavasti. Toimittajat keskustelevat suoraan kuluttajien kanssa Twitterissä ja saavat myös palautetta jutuistaan suoraan lukijoiltaan. Twitterin 280 merkin päivityksiin ei mahdu paljon tekstiä, joten niitä ilmestyy palveluun hurjalla tahdilla. Tämä vaikuttaa tietenkin Twitterin käyttäjien informaatiotulvaan, sillä uutisilta ei voi välttyä tässäkään sosiaalisen median palvelussa, vaikka haluaisi.

Yhteenveto

Kun vanhat mediatalot ja toimittajat tuskailivat aikoinaan paperisen sanomalehden suosion laskua, olivat monet huolissaan myös siitä, lukevatko ihmiset uutisia enää ylipäätään. Nyt tämä huoli lienee turha, sillä uutiset saavuttavat ja tavoittavat ihmiset huolimatta siitä, missä he fyysisesti ovat. Uutiset kulkevat taskussa mukana vaikkapa lomareissulle ja sovellusten ilmoitukset huolehtivat siitä, ettei uusimmat uutiset mene ohi. Mutta onko tämä kaikki pelkästään hyvä asia?

Informaatiotulva voi ahdistaa ihmisiä ja nyt on jo nähty nuoremmilla käyttäjillä vastareaktioita, joiden vuoksi he lähtevät pois tietyistä sosiaalisen median palveluista. Informaatio- ja uutistulva vaikuttavat myös siihen, pystyvätkö lukijat enää keskittymään uutisiin. Lukeminen saattaa jäädä pelkkiin otsikoihin, jolloin lukija muodostaa vain niiden perusteella mielipiteen. Aina ei tarvitse olla uutisten tavoitettavissa, sillä niiden loputtoman tulvan seuraaminen saattaa muodostaa maailmasta vääristyneen kuvan.