Aikakauslehti – ekologinen valinta?

Aikakauslehti – ekologinen valinta?

Yhä useampi kuluttaja on aikaisempaa kiinnostuneempi tuotteiden ympäristövaikutuksista ja ekologisuudesta. Ilmastonmuutoksen edetessä kuluttamisen ilmastopäästöt huolettavat. Tässä artikkelissa paneudumme aikakauslehtiin niiden ekologisuuden näkökulmasta ja esittelemme muun muassa tutkimusten valossa, millaisia ilmastopäästöjä paperilehdistä niiden elinkaaren aikana muodostuu. Pohdimme myös, miten ekologinen vaihtoehto paperilehti on digilehteen verrattuna. Aivan aluksi on todettava, että tarkasteltaessa ilmastopäästöjen kokonaismääriä lehdet – tai muu media – eivät ole missään nimessä pahimpia ilmaston tuhoajia. Kun verrataan suomalaiskotitalouksien ilmastopäästöjä, media muodostaa niistä vain hieman yli prosentin. Globaalilla tasolla koko viestintä- ja ICT-sektori tuottaa noin kolme prosenttia kaikista maailman ilmastopäästöistä.

Painettu paperilehti vai digilehti?

Kuluttajat voivat vaikuttaa tehokkaimmin ilmastojalanjälkeensä kiinnittämällä huomiota energiaratkaisuihinsa, ruuankulutukseen sekä liikkumisesta ja matkustamisesta aiheutuviin ilmastopäästöihin. Monet miettivät, onko ekologisempaa lukea lehtensä perinteisenä painettuna lehtenä vai digilehtenä netistä. Tarkastelemme vielä myöhemmin tarkemmin paperilehden ympäristövaikutuksia, mutta yleisellä tasolla voidaan sanoa, että valtaosa niistä tulee paperin valmistusvaiheessa sekä lehden jakelusta. Nämä ovat puolestaan asioita, joihin voi vaikuttaa nimenomaisesti lehden kustantaja. Verkkolehden ympäristövaikutukset riippuvat taas käyttäjänsä tekemistä valinnoista: miten energiatehokas kuluttajan lukemiseen käyttämä laite on, ja miten laitteen käyttämä sähkö tuotetaan. Esimerkiksi mobiililaitteet ovat pienempiä energiasyöppöjä kuin perinteiset tietokoneet.

Paperilehden ympäristökuormittavuuteen vaikuttaa myös se, kuinka monta henkeä sitä lukee. Monesti lehdellä on useampi lukija – esimerkiksi perheen muut jäsenet – joten hiilijalanjälki per lukija pienentyy. Ekologinen ratkaisu on antaa lehti lukemisen jälkeen luettavaksi myös kaverille tai naapurille. Lehden ilmastovaikutuksiin voi vaikuttaa itse myös sillä, mitä lehdelle tekee, kun se käy tarpeettomaksi. Se kannattaa ehdottomasti laittaa kierrätykseen! Lehdet sisältävät nimittäin primäärikuitua, joka on hyvää ja tarpeellista materiaalia kierrätettäväksi. Aikakauslehtien materiaalina on pääsääntöisesti ekologisesti valmistettu paperi, joka on puolestaan tehty uusiutuvasta ja kierrätettävästä materiaalista – eli puusta. Muista siis laittaa aikakauslehtesi paperinkeräysastiaan!

Aikakauslehden koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset on selvitetty

VTT, eli Teknologian tutkimuskeskus, on tehnyt oman tutkimuksensa aikakauslehden elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista. Elinkaariarviointi on tutkimusmenetelmä, jonka tarkoituksena on arvioida tuotteen erilaisia ympäristönäkökohtia ja potentiaalisia ympäristövaikutuksia. Tutkimuksessa otetaan huomioon tuotteen koko elinkaari raaka-aineiden hankinnasta lähtien ja se sisältää kaikki vaiheet, jotka liittyvät tuotteen valmistamiseen, käyttöön ja käytöstä poistamiseen. Arvioinnissa huomioidaan muun muassa kulutettu energia, raaka-aineet, tuotteet ja sivutuotteet, jätteet ja päästöt sekä mahdolliset kierrätettävät tai uudelleen käytettävät materiaalit. Potentiaalisia ympäristövaikutuksia arvioidaan laskennallisesti, mutta mahdollisten ympäristöongelmien laajuus ja merkittävyys voi vaihdella runsaasti esimerkiksi alueellisesti, ja ne riippuvat monista eri tekijöistä.

Ilmastopäästöjen lisäksi aikakauslehden elinkaaresta syntyviä ympäristövaikutuksia ovat fossiilisten ja mineraalisten luonnonvarojen ehtyminen sekä happamoituminen. Aikakauslehden elinkaari on jaettu VTT:n tutkimuksessa kuuteen eri vaiheeseen: puunhankintaan, paperin valmistukseen, painatukseen, kuljetuksiin, käyttöön sekä kierrätykseen ja jätehuoltoon. Tutkimuksen mukaan suurimman osan aikakauslehden ympäristövaikutuksista aiheuttavat paperin valmistus, painaminen ja kuljetukset, ja ympäristövaikutukset liittyvät suurimmalta osalta energian ja polttoaineiden käyttöön. Painatusvaiheessa syntyy myös rehevöitymisvaikutuksia, jotka ovat pääosin seurausta painoväristä, joka sisältää kasviöljyä, jonka valmistuksesta aiheutuu päästöjä. Paperin valmistuksesta syntyy sen sijaan nykyään vain vähän ravinnepäästöjä, tilanne on hyvin toisenlainen kuin vuosikymmeniä sitten.

Sertifioinnit ja ympäristömerkit kertovat ympäristöystävällisyydestä

Jos sinua kiinnostaa aikakauslehden materiaalin, eli paperin raaka-aineena käytettävän kuitupuun, tuotannon ekologisuus, metsäsertifioinnit kertovat, että puu on peräisin hyvin hoidetusta metsästä. Kestävän metsätalouden periaatteiden mukaisesti kuitupuun alkuperä tunnetaan, metsän monimuotoisuus pyritään turvaamaan ja lisäksi edistetään hyviä metsänhoitokäytäntöjä. Kuten jo aiemmin todettiin, lehden kustantajalla on suuri vastuu kiinnittää huomiota lehden ympäristövaikutuksiin ja siihen, että lehti valmistetaan ja jaetaan koteihin mahdollisimman ekologisesti. Samaan aikaan kun kuluttajista on tullut yhä ympäristötietoisempia, ovat myös kustantajat alkaneet kiinnittää entistä enemmän huomiota ympäristövaikutuksiin. Suunta on näkynyt myös lehtien sisällöissä, joissa kerrotaan yhä enemmän esimerkiksi kestävästä kehityksestä.

Kuluttajille voidaan kertoa siitä, miten kestävällä tavalla aikakauslehti on valmistettu, muun muassa EU-ympäristömerkillä ja Joutsenmerkillä. EU-ympäristömerkki on ollut käytössä vuodesta 1992 sekä EU-maissa että myös joissakin EU:n ulkopuolisissa maissa. Kaikissa maissa on oma organisaatio, joka valvoo merkin käyttöä ja huolehtii merkin kehitystyöstä. Suomessa merkin hallinnoimisesta vastaa Ympäristömerkintä Suomi Oy. Tuotteen on täytettävä tietyt ympäristövaatimukset, jotta sille voidaan myöntää EU-ympäristömerkki. Joutsenmerkki on puolestaan pohjoismainen ympäristömerkki ja se on ollut käytössä vuodesta 1989. Joutsenmerkki myönnetään tuotteille ja palveluille, jotka ovat ympäristön kannalta parhaita omassa tuoteryhmässään. Jos tuotteiden ympäristöystävällisyys kiinnostaa, kiinnitä siis huomiota näihin merkkeihin.

Paperisten aikakauslehtien hiilijalanjälki on varsin maltillinen

Miten paljon paperiset aikakauslehdet sitten keskimäärin kuormittavat ympäristöä? Kysymykseen on vastannut metsäteollisuuden tutkimusyritys KCL. He ovat määritelleet arvioinnissaan aikakauslehden 48 kertaa vuodessa ilmestyväksi lehdeksi, joka on tilattu kotiin. Vuosikerran hiilijalanjäljeksi muodostuu näin laskettuna yhdeksän kiloa hiilidioksidiekvivalentteja. Tämä luku ei välttämättä kerro lukijalle mitään, joten käytetäänpä havainnollistavaa esimerkkiä. Samat päästöt syntyvät keskimäärin 60 kilometrin pituisesta henkilöautomatkasta. Aikakauslehden ilmastopäästöt per vuosi ovat siis varsin kohtuulliset. Ja kuten jo aiemminkin nostimme esiin, ne on helppo puolittaa ja jakaa vielä tästäkin pienemmäksi per henkilö, jos lehteä lukee useampikin ihminen. Lehtien lukemista ei siis kannata lopettaa – ilmastonkaan vuoksi!